Vrije voordracht 24 – Branko Kaandorp, Noordwest Ziekenhuisgroep

10.15 Bepalen van de waarde van color Doppler echografie bij patiënten met een klinische verdenking op arteriitis temporalis (giant cell arteritis)

Branko Kaandorp, Noordwest Ziekenhuisgroep

Kaandorp B1, Raterman H1, Stam F1, Gamala M1, Meijer‐Jorna L1, Kalb F1, Wallis J1
1Noordwest Ziekenhuisgroep

Introductie/ doel
Om blindheid te voorkomen is het noodzakelijk om arteriitis temporalis (GCA) zo snel mogelijk te diagnosticeren. De traditionele gouden standaard om GCA vast te stellen was biopsie van de arteria temporalis (TAB). TAB heeft echter een lage sensitiviteit en de risico’s van een chirurgische ingreep. Color Doppler echografie (CDU) lijkt een veelbelovend alternatief. Deze studie is opgezet om de diagnostische waarde van CDU in de dagelijkse praktijk te beoordelen.

Materiaal/ methode
Voor deze prospectieve cohort studie werden patiënten met een klinische verdenking op arteriitis temporalis geïncludeerd. Zij ondergingen een CDU van de temporale arteriën. Indien geïndiceerd door de behandelend specialist werd tevens een TAB en/of 18F-fluorodeoxyglucose positron emissie tomografie met computer tomografie (PET-CT) uitgevoerd. Als referentietest werd de retrospectieve klinische diagnose 1 jaar na inclusie vastgesteld door een reumatoloog en een internist.

Resultaten
242 patiënten werden geïncludeerd. GCA werd bij 73 (30%) patiënten werd vastgesteld middels de retrospectieve klinische diagnose. Vergeleken met de retrospectieve diagnose heeft CDU een sensitiviteit van 60%, specificiteit van 94%, positief voorspellende waarde (PVW) van 81% en een negatief voorspellende waarde (NVW) van 85% (tabel 1).

TAB werd uitgevoerd bij 85 patiënten en heeft een sensitiviteit van 66%, specificiteit van 100%, PVW van 100% en NVW van 67%.

Conclusie
Deze studie laat vergelijkbare diagnostische prestaties voor CDU en TAB zien. CDU is betrouwbaarder indien bilateraal een halo aanwezig is én bij patiënten die niet langer dan 24u corticosteroïden gebruiken. Mede gezien de voordelen van de non-invasieve CDU is dit het diagnosticum van eerste keuze.

  • 4

    Vrije voordrachten

    Datum: 09 apr 2024Tijd: 09:05 - 10:35 CET
    De indeling is bekend. Inhoudelijk informatie treft u hier.