Vrije voordracht 14 – Maria-Annette Kooijman, Umcg

16.45 Trans-Atlantische Delphi Consensus over de Iliacale landingszone bij EVAR (de DECIDE studie)

Maria-Annette Kooijman, Umcg

Kooijman M1, D’Oria M2, Bertoglio L3, van Herzeele I4, Milner R5, de Vries J1, Schuurmann R1

1Department of Surgery, Division of Vascular Surgery, University Medical Center Groningen, 2Division of Vascular and Endovascular Surgery, Department of Medical Surgical and Health Sciences, University of Trieste, 3Division of Vascular Surgery, University of Brescia-ASST Spedali Civili Hospital of Brescia, 4Department of Thoracic and Vascular Surgery, Ghent University Hospital, 5Division of Vascular Surgery and Endovascular Therapy, University of Chicago Medicine

Doel: De huidige kennis over zogenaamde “hostile” factoren in de iliacale landingszone is gelimiteerd. Huidige klinische richtlijnen missen sluitend bewijs over hoe deze zone moet worden beoordeeld in pre- peri en postoperatieve fasen. Het doel van deze studie was het verkrijgen van definitie van een “hostile” landingszone, en verbetering van planning endovasculaire aneurysma repair (EVAR), en de lange termijn follow-up.
Methoden: Er werd gebruik gemaakt van een Delphi consensus methode met een panel van internationale vaatchirurgen welke ervaren zijn op het gebied van EVAR. De eerste ronde bestond uit vragen om de huidige praktijk te inventariseren. In de rondes die volgden werden statements vervolgd tot consensus (75% eens of oneens) en werd stabiliteit en sterkte van de consensus getest.

Resultaten: Het panel bestond uit 77 vaatchirurgen. Consensus werd bereikt over een duidelijke definitie voor de “hostile” landingszone. Het belang van computertomografie-angiografie (CTA) voor postoperatieve beeldvorming werd benadrukt, alsmede ook evaluatie van de lengte van de distale seal en timing voor de CTA en interventiestrategieën bij afname van seal.

Conclusie: Deze internationale Delphi consensus geeft een uitgebreide reeks aan consensus gedreven aanbevelingen gericht op de definitie en interventie strategieën bij een “hostile” iliacale landingszone. De belangrijkste aanbeveling van deze studie is de definitie van een “hostile” iliacale landingszone als kort (<15mm), breed (>24mm) of conisch (>10% diameterverschil). Hoewel consensus werd bereikt over verschillende aspecten, toont de studie ook lopende discussies die verder onderzoek rechtvaardigen, waaronder hoe om te gaan met het verminderen van seal over tijd zonder een type IB endoleak.

  • 4

    Vrije voordrachten

    Datum: 08 apr 2024Tijd: 15:35 - 17:05 CET
    De indeling is bekend. Inhoudelijk informatie treft u hier.