Dr. Kak Khee Yeung, vaatchirurg, Amsterdam UMC
Biografie:
Dr. Kak Khee Yeung is een vaatchirurg en de Principal Investigator in Vaatchirurgie aan Amsterdam UMC. Ze maakt deel uit van de ESVS Academy en leidt het ESVS PAD-traject. Ze is de Chief editor van het Journal of Endovascular Therapy. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van complexe aorta-aneurysma’s. Haar onderzoekslijnen zijn gericht op gepersonaliseerde diagnose en behandeling van vaatziekten, waarvoor ze een internationaal dataplatform en biobank heeft opgezet. Haar onderwerpen omvatten: 1. Aorta-aneurysma’s: pathofysiologie, proteoms, genomics, beeldvorming en updates in behandeling (biobanking, kunstmatige intelligentie). 2. Perifere arteriële aandoeningen: geavanceerde diagnose en behandeling (kunstmatige intelligentie, microbellen en nanogeneeskundetechnieken). Vorig jaar is ze samen met een consortium met 13 partners een Europees project gestart: VASCUL-AID-project (www.vascul-aid.eu), gesteund door een Horizon Europe-subsidie. Dit project richt zich op het gebruik van AI om de progressie van hart- en vaatziekten te voorspellen bij patiënten met abdominale aorta-aneurysma’s of perifere arteriële aandoeningen.
Sessie informatie:
Het herstel van aandoeningen aan de aortaboog vereist zorgvuldige planning en nauwkeurige beeldvorming om optimale behandelingsresultaten te bereiken. Zowel endovasculaire als open chirurgische benaderingen worden gebruikt bij het behandelen van deze complexe aortapathologieën. Beeldvorming speelt een cruciale rol bij het beoordelen van anatomische kenmerken, waaronder de locatie en uitgebreidheid van de laesie, de aanwezigheid van atherosclerotische plaque, trombus, de diameter van de aorta en de relatie met omliggende anatomische structuren. Deze beoordeling is meestal op basis van CT-angiografie beelden. Vooral bij planning van endovasculair herstel van de aortaboog zijn uitgebreide metingen nodig om te beoordelen of een stentgraft geplaatst kan worden en of het een duurzame optie betreft. Beeldgestuurde navigatie tijdens endovasculaire procedures maakt een nauwkeurige positionering van stents mogelijk, terwijl intravasculaire beeldvormingstechnieken zoals intravasculaire echografie verdere verfijning van de procedure mogelijk maken door real-time visualisatie van de aortawand en de prothese. Voor complexe aortapathologieën die niet geschikt zijn voor endovasculaire benaderingen of in het geval van bindweefsel ziekten of acute dissecties of rupturen , blijft open chirurgie een belangrijke behandeloptie. Ook biedt preoperatieve beeldvorming waardevolle informatie voor het plannen van de chirurgische ingreep. Daarnaast is een multidisciplinaire aanpak met overleg tussen cardiothoracale chirurgen, radiologen en vaatchirurgen van belang om de juiste behandeling te kiezen voor de patiënt.
In conclusie, geavanceerde beeldvormingstechnieken bij het plannen en uitvoeren van zowel endovasculaire als open herstelprocedures van de aortaboog is cruciaal. Een gedetailleerde beoordeling van de anatomie stelt vaatchirurgen in staat om een gepersonaliseerde benadering te kiezen die de beste resultaten oplevert voor elke individuele patiënt.
- 1, 2, 3, 4, 5
Endovasculair of open herstel van de aortaboog: besluitvorming op basis van beeldvorming
Datum: 09 apr 2024Tijd: 12:25 - 12:45 CET